خاطرات سرخوشانه
اینم از حدیث سوم :
«حدیث اخلاقى: محبّت، مدارا کردن و میانه روى»
متن حدیث:
عن أبى الحسن قال التوّدد إلى النّاس نصف العقل و الرفق نصف المعیشة و ماعال امرء فى اقتصاد.(وسائل، ج 8، ح 3، باب 29 از ابواب العشرة)
ترجمه حدیث:
امام کاظم(علیه السلام) مى فرماید: جوشیدن با مردم و محبّت به آنها نصف عقل و مدارا کردن با آنها نصف زندگانى است میانه روى و اقتصاد در زندگى مانع فقر است.
شرح حدیث:
در جمله اوّل این روایت امام(علیه السلام) مى فرماید:
1 ـ التودّد إلى الناس نصف العقل:
جوشش با انسانها و محبّت با آنها نصف عقل است، چون انسان به تنهایى نمى تواند در برابر مشکلات مقاومت کند و نیاز به یارى دارد و در صورتى مى تواند یار و یاور پیدا کند که با مردم بجوشد، تا مردم هم با او بجوشند و یاریش کنند.
نکته لازم به ذکر این است که اخیراً عدّه اى از مسیحیها و بعضى از سنّیها در مقام تبلیغ راه تبلیغ خانه به خانه و چهره به چهره را انتخاب نموده اند و به جاى مخاطبهاى عام، مخاطب خاص انتخاب مى کنند. تجربه نشان داده که تأثیر این تبلیغ بیشتر است.
در میان مبلّغین مکتب اهل بیت(علیهم السلام)هم بعضى از این روش استفاده مى کنند و علاوه بر تبلیغ عمومى، از تبلیغ چهره به چهره به خصوص در مورد جوانان استفاده مى کنند، چون جوان مایل است که مورد توجّه باشد.
در حالات پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله) و ائمّه هدى(علیهم السلام) تبلیغ چهره به چهره فراوان است.
2 ـ و الرفق نصف المعیشة:
مدارا کردن با مردم نصف زندگانى است. نقطه مقابل رفق، سخت گیرى کردن است. مردم از اطراف انسانهاى سخت گیر پراکنده مى شوند و به افرادى که آسان مى گیرند تمایل دارند.
منظور از آسان گرفتن، آسان گرفتن در احکام و قوانین نیست بلکه آسان گرفتن در اجراست، مثلا میخى به پاى شخصى فرو رفته که باید خارج شود گاهى پزشک بدون بى حس کردن آن را با خشونت از پاى فرد خارج مى کند و گاهى بى حس مى کند و با ملایمت خارج مى کند که به آن مرافقت مى گویند. این تفاوت در نحوه اجراست نه در قانون و ضابطه.
باید توجّه داشت که افرادى که مدارا مى کنند در همه کارها پیشرفت مى کنند.
3 ـ ما عال امرء فى اقتصاد:
کسانى که اقتصاد و میانه روى را در زندگى رعایت کنند فقیر نمى شوند. ریخت و پاشها جامعه را فقیر مى کند. کنگره ها و همایش هاى پر هزینه تشکیل مى شود که گاهى بى نتیجه و بى فایده است و یا سفرهاى خارجى بى فایده و پر هزینه، و یا بعضى از مسابقات پر خرج و پر هزینه و بى حاصل و یا کم حاصل، که این امور هم جامعه را فقیر مى کند.
Design By : Pichak |